30 de novembre del 2012

VIA ROMANA CAPSACOSTA

Havia passat un munt de vegades per la carretera vella de Capsacosta, ara amb els túnels la tenia una mica abandonada, de fet és el que ha passat en termes generals a la Via Romana, abans era un important lloc de pas, ben bé fins a meitat del segle XX, últimament encara s'utilitzava com a pas ramader.

Així que vaig decidir anar a fer un tomb, bé, la veritat és que se'm va passar pel cap la idea de pujar la Via Romana de Capsacosta corrent, o sigui que sense deixar temps a que el meu subconcient s'ho rumiés era palplantat davant d'un dels "monolits" d'informació de la via romana, concretament prop del pas dels Traginers...
Punt de Sortida. Monolit del Pas dels Traginers

Començant a trotar suaument, de seguida s'agafaen ganes d'anar un pèl més ràpid, però la pendent és cada cop més dura. Tot pujant es pot observar el paisatge i la restes de la Via Romana, que n'eren de "putes" els romans, per fer aquesta obra d'enginyeria fa 1500 anys. 

Tram Via Romana

Tram Via Romana II

Un cop es creua per segona vegada la carretera, la pendent és més forta, i es fa difícl còrrer. Ara el camí fa més ziga-zagues, i els núvols que abans eren lluny es veuen a tocar. Arribant a dalt, és el moment per prendre aire i espiar la vessant de Sant Pau de Seguries... i tornar cap a baix!

Pujant es disfruta, però baixar és genial, saltant de pedra en pedra i aixecant el cap de tant en tant fent ullades a la Vall de Bianya. Llàstima que no en queda gairebé res dels Hostalets de Capsacosta (quin bon avituallament sota aixupluc devia ser fa temps). Un cop he deixat les restes de l'Hostalet enrera el camí és de molt bon fer i es pot augmentar el ritme, 10 minutets més i a baix. 

Vistes des de la Via Romana

Història: Els arqueòlegs consideren probable que la calçada empedrada que uneix Sant Salvador de Bianya amb Sant Pau de Segúries sigui d’origen romà. Podria tractar-se d’un ramal secundari de la via Augusta que, procedent del Vallespir i passant pel Coll d’Ares, anava a buscar la vall del Fluvià. Encara hi ha trams ben conservats. S'hi poden veure marques de carros sobre alguna de les grans lloses, murs de contenció, trencaiagues i pilones de pedres guardarodes per evitar que els carros caiguessin pel marge. 


Actualment la Via del Capsacosta és ben senyalitzada i ofereix al visitant un recorregut musealitzat. El tram més interessant es troba entre Sant Salvador i la Collada de Capsacosta.
Senyalització

Aquesta ruta forma part de la Lliga Virtual + info aquí


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada