"KEKS"

El mot Ked, a la Garrotxa, pronunciat Kec, prové d'una marca de sabatilles esportives que es va comercialitzar de manera general a la comarca. A partir de 1916, l'empresa nord-americana Keds va posar al mercat unes sabatilles esportives amb una sola de goma que va tenir molt èxit. Als anys 60 del segle passat, aquella marca va esdevenir pràcticament l'única de sabatilles esportives que es podia trobar a les botigues de la zona. El fenòmen comercial va facilitar que el nom s'integrés a la parla quotidiana, fins al punt que va acabar per designar el calçat esportiu en general.

Altres mots garrotxins per designar calçats:

Un altre mot a comentar és Xiruca, provinent de la marca garrotxina Chiruca, que ha servit durant dècades per designar el calçat de muntanya. Chiruca és una variant afectuosa del nom Mercè en gallec, que els germans Lluís i Joan Fontfreda van utilitzar pel seu invent per tal d'homenetjar a la seva mare, Mercè

A la Garrtoxa, els Xabocs eren una mena d'esclops de fusta per a fer aquelles feines del camp més brutes i de la vida de pagès. Solien tenir uns tacs de fusta o de ferro per evitar relliscades. Per extensió, van passar a designar qualsevol calçat vell o desgastat que es feia servir per treballar.

Finalment, el mot Catiüsques són unes botes d'aigua per la pluja, de goma, generalment negra, que arribaven sota el genoll. Avui no només s'està perdent el mot, sinò que també està en desús el calçat en si. Prové del nom de persona Katjusca, que és una forma afectiva del nom Caterina en rus.

Text de Joaquim Monturiol i Eloi Domínguez, extret integrament del Volum 1, de les Garrotxes. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada