8 de febrer del 2013

BEUDA (Romanic i Escalada)

Gastant Keks a Beuda 

Lligordà - Sta. Maria de Palera - St. Sepulcre de Palera - Beuda - Zona Escalada "El Castellot" - Beuda - LLigordà

9.5 km
515 mts de desnivell +
Àlbum Complet aquí




Segona vegada que planifico aquesta ruta i va vent fort, aquest cop no em quedaré a casa, tot i que el vent porta rufa de la muntanya i la motivació no és gaire alta, cal aprofitar les hores lliures.

Neva i fa sol, el primers 500 mts pujant per un corriol ben fresat que surt de Lligordà i guia fins a Sta. Maria de Palera, un cop a dalt el turó corriol i pista de baixada i apareix la primera de les ermites.
Un altre curt corriol de pujada i s'arriba al Sant Sepulcre de Palera, ben remodelat!

El GR-2 porta fins a Beuda, on hi ha l'Esglèsia Romànica de St. Feliu, també es divisa el Castell de Beuda mirant a ponent. En les primeres visites m'he entretingut una mica, i per no fer tard, retallo la ruta, cap a la zona d'escalada, el Castellot i Segueró quedaran pendents per un altre dia.
Zona Escalada el Castellot



S. Feliu de Beuda

La tornada a St.Pere de Lligordà acaba a bon ritme per la carretera, doncs el camí vora la riera està impracticable.
St. Pere de Lligordà

Apunts:

Romànic a Beuda

Santa Mª de Palera, s.XII, Una sola nau, molt senzilla, adossada a la casa que anys enrera era castell, té una  còpia d'una "Mare de Deu" gòtica d'alabastre (original en el Museu d'Art de Girona), que té la particularitat que està somrient.

Sant Sepulcre de Palera, una preciosa iglesia de tres naus del s.XI, que en seu moment permetia als seus visitants obtenir les mateixes indulgencias que als visitants del Sant Sepulcre de Jerusalem.

Sobre questa esglèsia, que encara acull reunions dels "Caballers del Sant Sepulcre" hi ha una llegenda. En el centre de l'esglèsia hi ha una pedra, diferent a la resta, més brillant, que segons es diu, en el solstici d'estiu, cap al migdia rep un raig de sol que entra per la finestra de l'ábsis i es reflexa en dos, formant una Y.

Sant Pere de Lligordà, s.XII, una sola nau, a tall de curiosiat, a part de la típica finestra a l'est en té una altra al sud.

Escalada al Castellot

En Gerard Tubert i en Josep Grau han elaborat una guia d'escalada a la zona del Castellot de Beuda.
Si esteu interessats, envieu un e-mail a i us informaran de com aconseguir-la


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada