14 de juny del 2013

ST. ANIOL D'AGUJA i ....PROU

GASTANT KEKS DE SADERNES A ST. ANIOL D'AGUJA

Sadernes - St. Aniol d'Aguja - Sadernes

13.2 Kms
500 mts Desnivell +
(Amb Wikiloc surtien 14 Kms i 1600 desnivell, dades que molt poc fiables, possiblement
per problemes de cobertura degut a les cingleres del voltant)  

âlbum complet aquí



Primera setmana de calor intensa, la ruta ha de ser necessàriament amb aigua a prop, del contrari podria ser un suïcidi sortir a còrrer a dos quarts de quatre, l'Alta Garrotxa té moltes fondalades i valls que queden enclotades i poden ser un forn a l'estiu, però hi ha una vall que és ideal, la de St. Aniol, amb la riera d'aigua fresca i neta, on tots sovint s'hi troba un gorg o altre per remullar els peus, el cap o tot el cos en cas de necessitat...
Una de les Gorgues

Un dels ponts penjats...un atractiu més

De Sadernes a St. Aniol, el camí segueix direcció Nord, sempre pujant, de mica en mica sense cap pendent massa forta ni llarga, fent petits tubogants, enmig del bosc, camí fàcil amb alguns petits trams rocosos més tècnics. Mentre es còrrer s'han d'anar repartint les mirades, entre el terra per no entrebencar-se, cap als costats per disfrutar dels indrets que ofereix la riera i cap al cel, per veure les impressionants cingleres que envolten la vall.
St. Aniol d'Aguja

Hi ha unes quantes bones opcions per allargar la ruta un cop s'és a St. Aniol, per exemple St. Marc o cap a Talaixà, o bé una de fàcil seria continuar 10' més fins al Salt del Brull, però només la de repetir el camí per tornar és la que les forces em permeten, així que ...un altre dia serà.

Desfent el camí, amb el cansament acumulat i la calor, les gorgues encara semblen millors, i es fa difícil no aturar-s'hi, així que la tornada acaba essent uns canvis de ritme constants, ara refrescar-se a la riera, ara accelerar per recuperar temps, ara para, ara engega...
realment tan esgotador com divertit!


Qui es pot resistir a aturar-se!... jo no!
Apunts:

L'Aplec de St. Aniol:
Els seus orígens es remonten al segle XVII, com a homenatge al Sant per la seva protecció contra la pesta, segons sembla St. Aniol va aturar la pesta al poble de Arles de Tec, i els veïns del poble francès de St. Llorenç de Cerdans van decidir fer-li un aplec (d'aquí el nom de l'aplec dels francesos). A banda de la importància adquirida de l'aplec degut a la novela LA PUNYALADA, aquest aplec també és especial per la geografia  de la vall, doncs qui vol anar-hi s'ho ha de guanyar a peu, no hi ha cap carretera que hi porti, ni desde la banda francesa ni la de Saderenes.

Malgrat els períodes d'interrumpció durant la Revolució Francesa o Guerra Civil, l'aplec encara perviu actualment, gràcies a les entitats que darrerament l'han recuperat, el Centre Excursionista Banyoles i el Terra Aspra, així com el grup excursionista Peu Alegre de St. Llorenç de Cerdans.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada